ångad torsk med sötpotatismos och vitvinssås
Är fullkomligt och hopplöst förälskad i sötpotatismos. Jag tycker det passar allra bäst till lax, men det smakade som en liten dröm även till torsk. Billig, enkel och sjukt god vardagsmat som ändå kan piffas till ifall man är peppad på det.
Till två personer behöver du:
2 bitar torskrygg (färdiga portionsbitar)
1 citron
salt
peppar
chili
olivolja
Mos
1 stor sötpotatis (eller två mindre)
1 stor sötpotatis (eller två mindre)
en skvätt grädde
en klick smör
kryddor (jag brukar köra salt, peppar, cayennepeppar och italiensk salladskrydda)
ev. riven parmesanost
Sås
1 chalottenlök
25 g smör
1 msk vetemjöl
1 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
0.5 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1.5 dl grädde
lite pressad citron
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Börja med att fisken, som vanligtvis tar längst tid. Jag brukar ångkoka den, genom att koka upp en kastrull med vatten, lägga fisken i en bambuångare alternativt på en tallrik och ställa den ovanpå kastrullen med kokande vatten, med ett lock på. Men såklart kan man köra fisken i ugnen också, på ca 175 grader. Jag kollar aldrig tiden när jag gör fisk utan kollar istället när den ser ut att vara helt vit (dvs ej genomskinlig och slabbig som rå fisk är). Krydda lite på känsla, lägg sedan på några skivor citron och ringla över olivolja.
Skala potatisen och skär den i små bitar, eftesom du ska göra mos. Jag brukar göra små kuber om ca 3x3 cm, så går det snabbt att koka dem mjuka. Lägg bitarna i en kastrull med saltat vatten och koka upp. Låt potatisen koka tills den är mjuk, det brukar ta ca 15 minuter men du får känna efter. Under tiden börjar du med såsen:
Finhacka chalottenlöken på en sådan nivå att man kan tro att du lider av någon typ av tvångssyndrom. Hetta upp smöret i en liten kastrull, och lägg i löken. Dra ner plattan så att den blir medelvarm, du vill inte att löken ska ta färg utan bara fräsa tills den är genomskinlig och mjuk (5-10 min). Vispa in vetemjölet i smörbladningen (vispa ordentligt medan du häller så att det inte blir klumpar). Häll sedan ner vin, vatten, grädde och släng i buljongtärningen. Låt allt koka upp och låt det sedan sjuda på svag värme tills allt annat är färdigt.
Nu bör potatisen vara färdig (blir det kris och den hinner koka färdigt medan du håller på att fixa med såsen, så ta ett djupt andetag och tänk "ta det lugnt gumman" för det är nämligen ingen fara), häll bort vattnet och lägg i en klick smör. När du tagit en så stor klick att du skäms, så tar du lite mer. Smör är gott. Lägg på locket igen ifall du inte är riktigt klar med såsfixandet och behöver hålla potatisen varm, annars häller du direkt i en skvätt grädde (tänk ca 0.5 dl) och börjar vispa med en elvisp. Riv gärna lite parmesan i, och krydda med lite salt, peppar, en knivsegg cayennepeppar och italiensk salladskrydda. Smaka av.
Servera fisken tillsammans med moset och såsen. Lite ärtor är också gott till, fast ärligt talat är det mest för att min kille gillar det.
