möra chokladkakor

Jag älskar småkakor på ett sjukt sätt. Skulle äta det varje dag om jag kunde. Är mkt medveten om att det är relativt pensionärsaktigt att gå igång på sju sorters kakor, men jag har för längesen passerat skämsstadiet när det gäller detta. Min absoluta favoriter när det kommer till småkakor är dessa möra chokladkakor, vars recept kommer från min bästa vän Elsa. De är så möra att de smälter i munnen. Vi bakade dessa väldigt frekvent när vi bodde tillsammans i Umeå.
 
Till ca 30 st behöver du:
150 g rumsvarmt smör (nej, margarin funkar ej)
1 dl florsocker
2 dl vetemjöl*
1.5 dl potatismjöl
0.5 msk vaniljsocker
1.5 msk kakao
Hasselnötter eller mandlar (jag brukar köra mandlar, är inte så förtjust i hasselnötter)
 
*har även testat göra dessa med Finax glutenfria mjölblandning (använder helst den gula som både är gluten- och mjölkfri, pga att den inte innehåller vetestärkelse) och det funkade prima.

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör och florsocker poröst. Blanda ner vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och kakao. Knåda ihop till en deg och forma den till en stor boll och lägg in den i kylen i minst 15 min (den blir mer lättarbetad om den är lite stel). Ta ut degen och forma den till en avlång rulle, dela den i 30 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ner en nöt eller mandel i varje kaka. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna och ät dessa gudomliga små skapelser tillsammans med en kopp te. Eller som de är, det spelar ju faktiskt ingen roll.
 
 
 
baka, choklad, kakor, småkakor | choklad, möra chokladkakor, småkakor | |
Upp