kronhjortsgryta

Ibland blir jag väldigt sugen på rustik och ordentlig husmanskost. Då brukar jag laga något köttigt, t.ex. denna kronhjortsgryta. Man kan såklart göra den på annat kött om man vill, men välj då gärna något med lite viltsmak i (t.ex. ren eller älg). Den blir ljuvlig tillsammans med hemgjort potatismos och rårörda lingon, men funkar minst lika bra med kokt mandelpotatis eller pressad potatis.
 
Du behöver (för 4 normalhungriga eller 3 väldigt hungriga personer)
ca 500 g kronhjortsskav
250 g svamp (blanda gärna t.ex. champinjoner och kantareller)
2 små chalottenlökar
En klick smör
1 tärning kalv- eller köttbuljong
4 dl grädde
Några enbär
svartpeppar
salt
Ev. lite chili
 
Potatismos
0.8-1 kg potatis av mjölig sort, känn efter själv ungefär vilken mängd som känns ok
smör
grädde
mjölk
salt
peppar
socker
 
Börja med att skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp den i saltat vatten. Under tiden börjar du med grytan. Finhacka löken och skiva svampen. Fräs löken i smör i några minuter på mellanvärme (den får inte ta färg utan bara bli mjuk och genomskinlig). Lägg i köttet och fräs upp det. Lägg i den skivade svampen. Tänk på att svamp suger åt sig mycket fett, så lägg gärna i en extra klick smör. Låt allt fräsa upp tills köttet ser ok ut. Häll över grädde, lägg i buljongtärningen, enbären (jag brukar ha ca 6 st i, ta fler om du vill ha tydligare smak) och lite chili. Sänk värmen och låt småputtra under lock i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
 
När potatisen är mjuk, häll av vattnet och lägg i en klick smör i kastrullen. Vispa med elvisp. Häll i lite grädde för smakens skull, men använd sedan mjölk för att späda ut moset. Vispa till en bra konsistens, men inte för länge för då blir det lätt klistrigt pga stärkelsen i potatisen. Smaka av med salt, peppar och en gnutta socker.
 
Servera med rårörda lingon eller lingonsylt och ge dig själv en mental high five för att du lagar mat som en gud.
 
 
 
gryta, kronhjort, kött, middag, potatismos, vilt | kronhjort, kött, middag, potatismos, vilt | |
Upp