carnitas

Jag har lagat chili och pulled pork ett antal gånger. Men carnitas har jag aldrig testat; i ärlighetens namn har jag väl inte riktigt fattat vad skillnaden varit. Men efter lite efterforskningar förstod jag att det handlade om kryddningen, såklart. Gårdagen kändes som en perfekt dag att testa det för första gången, eftersom jag inte hade några andra planer än att skrota omkring och leva lajf. Jag utgick från Jonas Crambys recept och det gjorde jag helt rätt i - detta blev ett mindfuck av sällan skådat slag. Tänkte att det skulle bli gott, men riktigt såhär gott hade jag inte kunnat föreställa mig ens i mina vildaste fantasier. Här kommer receptet som räcker till 4 normalhungriga eller 3 överjävligt hungriga personer:
 
Tänk på att detta tar ca 3 h att tillaga.
 
Du behöver
1 kg fläskkarré utan ben
1 apelsin
1 lime
1 msk kinesisk soja
Ev. några vitlöksklyftor (kan uteslutas, det gjorde jag)
0.5 liter coca cola (ej light)
1 tsk spiskummin
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 tsk chilipulver (eller avgör själv hur starkt du vill ha, kom ihåg att det är rätt mycket drag i cayennepeppar också)
1 msk torkad oregano
1 msk salt
 
Gör såhär
Börja med att skära fläskkarrén i mindre bitar (jag gjorde små grytbitar på ca 4x4 cm, då tar det inte så lång tid att koka sönder dem). Skär bort senor och fett. Lägg köttbitarna i en bunke. Blanda alla torra kryddor i en skål och rubba sedan köttet med dem (rubba är ett löjligt ord för att gnugga in kryddorna, häll bara över dem och veva runt lite i bunken). Pressa en lime och en apelsin och häll i saften. Häll även i sojan. Blanda allting väl och ställ sedan in bunken i kylen i minst 1 h (eller längre om du har tid). Under tiden kan du steka majstortillas om du är en äkta nörd (recept finns längst ned i inlägget).
 
När köttet marinerats färdigt så tar du fram en stor stekgryta, helst en i gjutgärn såklart men har du ingen så funkar det exakt lika bra med en stor djup stekpanna/-gryta. Häll i några matskedar olja, och lägg i köttbitarna (spara marinaden). Fräs köttet tills det fått lite yta på alla sidor, sedan kan du hälla över marinaden. När det börjat koka litegrann så häller du över coca cola så att det täcker köttet (använd inte hela flaskan på en gång). Lägg på ett lock och sänk plattan så att grytan får sjuda eller småkoka. Nu kan du gå och göra annat och malla dig över hur vuxen du är som gör långkok en söndag. Håll dock koll på grytan då och då, när colan kokat in så kan du fylla på lite mer. Räkna med att det ska småkoka/sjuda i ca 2 h. När köttet sjudit i ca 1 h kan du gå dit och pilla lite så att köttbitarna går sönder om du vill, det ska bli en trådig och geggig massa när allting är klart, och är man otålig som jag så får man hjälpa det lite på traven. Ju geggigare desto bättre. Den sista halvtimmen kan du ta bort locket om du vill, ifall du tycker att det är lite väl mycket vätska kvar. Jag missade tyvärr att ta en bild av det hela, men den stulna bilden nedan visar hur det ska se ut när det är klart (bild från kokaihop.se):
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Tillbehör (i den ordning du bör förbereda dem)
 
1. Majstortillas
2. Inlagd rödlök
3. Pico de gallo
4. Guacamole
Mangosalsa kan också vara gott, men jag är inte så förtjust i det så det skippade jag.
Lite creme fraiche eller gräddfil för de som vill ha det lite mildare.
 
1. Majstortillas (ca 12 st)
1.5 dl bovetemjöl
ca 2 dl majsmjöl (inte stärkelse)
ca 1 tsk salt
1 msk honung
2 msk psylliumhusk / fiberhusk
4 dl vatten
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll på vatten och honung. Blanda väl. Låt stå ca 15 minuter. Värm en stekpanna till medelvärme. Gör runda bollar av smeten och kavla ut i majsmjöl (krävs en hel del). Stek någon minut på båda sidorna tills brödet känns ok. Överbliven deg kan frysas in (jag brukar göra färdiga bollar och lägga i separata fryspåsar).
 
2. Inlagd rödlök
En liten eller 1/2 stor rödlök
0.5 dl ättika
1 dl socker
1.5 dl vatten
 
Skala löken och skär den i tunna skivor. Blanda ättika, socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Lägg ner rödlöken och häll allting i en burk med lock. Ställ in i kylen i minst 1 h, den blir godare ju längre den får stå.
 
3. Pico de gallo
2-3 tomater
Silverlök eller charlottenlök
Lime
Salt
Färsk koriander (en halv kruka ungefär)
 
Ta ut kärnorna ur tomaterna, annars blir det så slabbigt. Skär tomaten i små bitar, ju mindre desto bättre. Finhacka löken (jag tog en halv charlottenlök) på ett sjukt sätt, alltså jättejättefint. Hacka koriandern. Lägg allting i en skål och rör runt lite. Nu pressar du över lime, och balanserar ut det med lite salt. Det ska vara syrligt, men med en god sälta.
 
4. Guacamole
Avocado
Tomat
Färsk koriander (en halv kruka ungefär)
Lime
Salt
Paprikapulver
Vitlök (eller vitlökspulver, det använde jag)
 
Mosa avokadon i en skål med en gaffel eller mortel. Finhacka en tomat (rensa bort kärnorna) och koriander och blanda i. Pressa en vitlök eller ta lite vitlökspulver och lägg i skålen. Pressa över lime och smaka av med paprikapulver och salt.
kött, middag, texmex | |
Upp